Koristi se za: onesposobljavanje i uništavanje neprijateljeve žive sile i vatrenih sredstava u zaklonima i izvan zaklona, topništva na hodnji i na vatrenim položajima; zapovjedna mjesta centri veze i motrišta; zračni i pomorski desanti u područjima prikupljanja i iskrcavanja; prometnice, važnija raskrižja, željeznička čvorišta, luke i aerodromi.

RAK-SA-12 je zbog svoje male težine dosta velikog dometa i ubojne moći rakete, pogodan za uporabu na raznovrsnom zemljištu i u svim meteorološkim uvjetima. Za gađanje iz lansera mogu se upotrebljavati rakete 128 mm model M63, M91, M91A1,A2 s upaljačem RUK M92 i RUTI M94 pri temperaturama od -30 °C do +50 °C.

Lanserom rukuju i poslužuju ga pet obučenih poslužitelja s kojima zapovijeda zapovjednik skupine. Vrijeme potrebno za prelazak iz hodnog u bojni položaj je oko 1' i 30", a iz bojnog u hodni položaj oko 1'.

Osnovni način premještaja lansera je vuča tegljačem (kamionom), a može se prevoziti kamionom, željeznicom, brodom, helikopterom i zrakoplovom. Prazan lanser se na hodnji može vući brzinom do 80 km/sat po asfaltnim putovima, na makadamskim putovima do 50 km/sat, van putova do 25 km/sat. Napunjeni lanser se može vući na hodnji po asfaltnim putovima brzinom do 60 km/sat, po makadamskim brzinom do 40 km/sat i izvan putuva brzinom do 15 km/sat.