Kada je bacač u potpunosti otvoren / otklopljen, usadnik (kundak) je gotovo paralelan sa cijevi te je zaključan u toj poziciji za kraće domete. Kod povećavanja domenta, usadnik se može podignuti kako biste povećali vidljivost. Opremljen je sa OEG (Occluded Eye Gunsight) sustavom, što omogućava korištenja oružja uz oba oka otvorena. Mogućnost korištenja i u uvjetima niske vidljivosti sve dok je vidljiva meta. Nišan je kalibriran u koracima od 25 metara (0 - 375m).

Oružje djeluje na principu plinskog pištolja sa opružnim cilindrom upravljanim plinom. Kako biste otvorili bacač za punjenje, uhvatite zadnji ručku desnom rukom a prednju sa lijevom. Neposredno ispred cilindara, spojenog na središnji klin, nalazi se polukružni komad metala pomoću kojeg se otpušta stražnja ploča i oslobađa šaržer sa 6 komora. Nakon punjenja i pritiska na okidač, udarna igla je napeta i puštena na granatu.

Pritisak plina otključava cilindar i dopušta mu rotaciju do položaja ravnine sljedećeg cilindra s cijevi. Razna punjenja kao što su HE, HEAT, anti - riot Baton, pirotehnička ili nadražujuća punjenja mogu biti ispaljivana po jedan u sekundi. Bacač RBG-6 može ispaljivati Mod94 40 milimetarske granate spore brzine do makismalno efektivne udaljenosti od 375 metara.

Svi vitalni dijelovi mehanizma i cijev su tvrdo kromirani 60 HRC (tvrdoća po Rockwellu).
Otporno i zaštićeno od svih vremenskih uvijeta (soli, vlagi, suncu,...).